Voetbal of eten voor je inwoners?

Bijna 1500 mensen (ongeveer 573 gezinnen) zijn in Enschede/Haaksbergen afhankelijk van de voedselbank. Dat schrijft althans die organisatie in het jaarverslag over 2014. Momenteel zullen dat er wel weer meer zijn, want met banken gaat het slechter, de voedselbanken groeien alleen maar. Stel dat de gemeenten Haaksbergen en Enschede die gezinnen ieder jaar 500 euro geven, dan kost dat 286.500 euro op jaarbasis. Best veel geld, maar een schijntje vergeleken waarmee Enschede garant wil staan voor de corrupte voetbalclub FC Twente. In het geringste geval is de gemeente 17 miljoen euro kwijt, in het ergste geval veel meer. Prioriteiten stellen heet dat.

De stervende zwaan
FC Twente is een stervend schip, een regionale zwaan die op het punt staat te sterven, afgeschoten te worden door de nationale voetbalbond. Terecht? Vast wel. De club gaat ten onder aan bestuurders die fraudeerden en schijt hadden aan alles. Mensen in pakken met stropdas die lak hadden aan de supporters en verblind door het verlangen naar succes de boel gewoon grondig belazerden. Wat is nieuw in de voetbalwereld die al tijden gebukt gaat onder corrupte bestuurders? Mensen verrijken zich aan het spelletje. Gelukkig gelooft de gemeente Enschede in de club en trekt gewillig de portemonnee. Schijnbaar is er wel geld om de corruptie ongedaan te maken, maar geen geld om goed voor de inwoners te zorgen. En dan heb ik het niet eens over de zorg.

Net uit de crisis
De lokale FC zal wel van groot belang zijn voor de gemeente en regio. Maar het is niet de eerste keer dat de club moet worden gered. Het zal de laatste keer ook niet zijn. Nederland klimt nu een beetje uit de crisis, hoeveel bedrijven zijn er failliet gegaan? Hoeveel mensen raakten hun baan kwijt en kwamen op die manier misschien wel bij de voedselbank terecht? De verwachting is dat de gemeenteraadsleden het voorstel van het college zullen steunen. En dat is nu dat stukje dat ik niet begrijp. De voetbalclub is belangrijker dan het welzijn van de inwoners.