The F1-show must go on

Terwijl Valtteri Bottas de neus van zijn Mercedes F1-bolide over de finish racete, vochten veel mensen in Japan voor hun leven. Orkaan Hagibis – de zwaarste orkaan sinds 1958 – raasde over een groot deel van het keizerrijk. Zeker negentien mensen zijn omgekomen, zestien worden nog vermist en voor hun leven wordt gevreesd. Harde wind, modderstromen, kolkende rivieren: het hield de Formule 1 niet tegen. De commerciële show gaat altijd door.

Zo gaat dat met grote sportevenementen. De commerciële belangen van de grote geldschieters is te belangrijk. The show must go on, ondanks de dood en ellende van anderen. Vorige week zag ik rond middernacht marathonlopers strijden voor de wereldtitel. Overdag was de temperatuur namelijk te hoog. Het klimaat in Qatar is absoluut niet geschikt voor topsport. Grote airco’s moesten de temperatuur in het stadion beheersbaar houden. Maar Qatar betaalde de hoofdprijs en nog veel meer. Money rules.

Het komende WK voetbal is ook in Qatar, een land dat te warm is voor een normaal potje voetbal. Maar die Arabieren betalen ook de Fifa grof geld. Laten we dan maar al die misstanden met de bouw van die voetbalstadions vergeten. Fuck de mensenrechten, the show must go on.