Slachthuizen: bij de beesten af

‘Onder de maat’, zo noemt het Ministerie van Landbouw het toezicht op de slachthuizen. ‘Ook durven sommige controleurs van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit niet meer bij bepaalde slachthuizen te komen uit angst dat ze worden geïntimideerd of mishandeld.’ Lees het hier. Onder de maat dus, wat mij betreft erg onder de maat en ik zou andere woorden gekozen hebben. Angst voor mishandeling, laten we zeggen bedreiging van een ambtenaar in functie: de rechter weet er wel raad mee.  

De vleesindustrie: wie het nieuws volgt, moet het met me eens zijn, riekt naar de maffia. Fraude kenden we al, het mengen van goedkoop paardenvlees met ander vlees, transporten van zieke dieren (wat praktisch verboden is) en nu dus ook intimidatie en bedreigingen. De vleesindustrie is een schimmige bende die door sommige politieke partijen geen strobreed in de weg wordt gelegd. De VVD, natuurlijk zou je zeggen, maar ook het CDA die vaak tegen het woord van God in gaat. God is er niet voor de dieren, die mag je als beesten behandelen.

En nu? Minister Schouten schrijft aan de Tweede Kamer dat ze het onaanvaardbaar vindt en zich gaat beraden op maatregelen. Niet iets om bang van te worden. 

Of wel?