De criminele verhogingen van het CJIB

Vrienden zal niemand worden met het CJIB, het incassobureau van de overheid. Een envelop van die organisatie op de deurmat zorgt altijd voor een dikke vloek waar het woord God een prominente plek heeft. Een moment van twijfel, een moment van zwakte, leverde mij zo’n envelop op. De inhoud: betaal even 249 euro Fred, want je remde niet voor het rode licht. Ik had beter een dot gas kunnen geven. Dat had me veel geld gescheeld.

Met een lullige 42 kilometer per uur sukkelde ik dus door rood. En als first offender kwam ik er niet af met een waarschuwing, geen boete als first offender en dus geen vermanende vinger. Het verkeersrecht werkt anders dan het strafrecht. Daar kun je als first offender nog wel eens wegkomen met een proeftijd en die had ik met alle liefde geaccepteerd.

Wat dan wel weer opvallend is: op hun website heeft het CJIB haar mond vol van sociaal invorderen, op een maatschappelijke manier. Hoe zich dat verhoudt met de absurde verhogingen die het CJIB oplegt weet ik ook niet. De eerste verhoging bedraagt 369 euro (+48 procent), de tweede 729 euro (+192 procent). 

Sociaal invorderen? 

Kas spekken, meer niet.