De lange basketbalarm van China

Ik schreef van de week al dat grote sportbonden hun oren laten hangen naar degene met de grootste portemonnee. Wie betaalt, bepaalt tenslotte. Het blijkt dat de teams, organisatie en sponsors binnen de NBA (National Basketball Association) iets met China hebben en niet met Hongkong. Dat merkte in ieder geval Daryl Morey, algemeen directeur van de Houston Rockets. Een tweet waarin hij de demonstranten in Hongkong een hart onder de riem stak, kostte de club veel sponsorgeld.

‘Vecht voor vrijheid, voeg je bij Hongkong’, gooide Morey op Twitter. En geef hem eens ongelijk: de mensen in Hongkong vechten voor hun vrijheid, kunnen wij nog wat van leren. Maar goed, je mening ventileren over Hongkong als je groot bent in China is niet handig, het ligt gevoelig zeg maar. Korte tijd later verdween de tweet en gooide hij er een charmeoffensief in. Vergeefs. Toen ook nog in eerste instantie de NBA achter Morey stond, waren de Chinese poppetjes aan het dansen. Geen NBA meer in China en weglopende sponsors.

Logisch natuurlijk dat de NBA ineens een andere mening kreeg, toen de inkomsten in gevaar kwamen. Sportbestuurders staan nooit stevig in hun schoenen. Net als onze provinciebestuurders hebben ze vooral last van slappe knieën.