Heel domme Alphense bestuurders: ook de gemeenteraadsleden

Dus, de gemeente Alphen aan den Rijn heeft een gedragscode voor bestuurders en niemand is daarvan op de hoogte. Ook de gemeenteraad niet die nota bene de code zelf heeft aangenomen. Omdat niemand het wist, stak burgemeester Liesbeth Spies de afgelopen jaren ruim een ton euro in haar achterzak in plaats van deze te storten in de gemeentekas. Wat ik me afvraag: hoeveel bestuurders hebben zich de afgelopen jaren verrijkt terwijl dat niet had gemogen?

Nu stelt zo’n gedragscode natuurlijk niks voor, wat kan daar nu voor zinnigs instaan? Het gaat een beetje over integriteit, onafhankelijkheid, openheid, belangenverstrengeling en ja ook over nevenfuncties en de geldelijke vergoeding daarbij. Maar om nu te zeggen dat het super belangrijk is… Nee toch? Voor wie het is? Voor de burgemeester, de wethouders, de raadsleden en leden van een raadscommissie, niet zijnde leden van de gemeenteraad: de letterlijke tekst. Nu ben ik benieuwd hoeveel van deze bestuurders tegen de gedragscode in, geld van bijbaantjes in hun achterzak stoppen.

Spies is nu Barbertje. Maar de dappere burgemeester vindt dat de gemeentewet boven de gedragscode staat. In die wet staat dat ze het overgrote deel van die zuurverdiende (ahum) centen zelf mag houden. Want geef toe, van zoveel geld neem je liever geen afscheid. Fuck integriteit.