Alle bestuurders in Alphen aan den Rijn liegen of lijden aan geheugenverlies

‘Burgemeester Spies houdt met elk nieuw raadslid een integriteitsgesprek over de regels. Na afloop geeft ze een exemplaar van de gedragscode mee.’ Dat zei Ank de Groot van de politieke partij RijnGouweLokaal tijdens de speciale raadsvergadering die ging over de bijverdiensten van burgemeester Liesbeth Spies. Volgens die code moest Spies iedere cent van die bijbaantjes storten in de gemeentekas. De afgelopen periode ontkende Spies het bestaan van die gedragscode, net als dat het geheugen van ieder raadslid leek op het geheugen van Mark Rutte. Wat snap ik niet?


Wat begrijp ik wel? Spies hield (en houdt) met ieder nieuw raadslid een gesprek over integriteit en geeft die raadsleden een kopie van de gedragscode. Keurig dus. Maar ik begrijp dan ook dat Spies die code nimmer zelf heeft gelezen of dat er niemand is geweest die met haar die gedragscode heeft doorgenomen. Ook is duidelijk dat ieder raadslid een gesprek heeft gehad over die gedragscode, maar zich er niets van herinnert. Wel is duidelijk dat de Alphense raadsleden een slecht geheugen hebben, of werkelijk geen knip voor hun neus waard zijn. Ik vrees het ergste.

Frappant is ook dat het niet gaat over de complete gedragscode, maar slechts over de afdracht van de bijverdiensten van de Alphense bestuurders. Dat geeft je te denken: hebben meer bestuurders een bijbaantje waarvan het geld (volgens die gedragscode) in de gemeentekas had moeten worden gestort? Nu is die passage in de code juridisch misschien niet houdbaar, iedere bestuurder, van commissielid tot en met burgemeester, moet er van op de hoogte zijn geweest.